Pályázatfigyelő

Pályázatok, támogatási lehetőségek

Hungarikum pályázat 2022

2022. január 12. 14:47 - Pályázatfigyelő, Pályázatkereső

Pályázat a települési, tájegységi, megyei nemzeti értékek, a külhoni magyarsághoz kapcsolódó nemzeti értékek, ágazati értékek, kiemelkedő nemzeti értékek, valamint a hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatására.

A pályázat célja a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény szerinti települési, tájegységi, megyei nemzeti értékek, külhoni magyarság nemzeti értékei, ágazati értékek, kiemelkedő nemzeti értékek, valamint a hungarikumok megismertetése és népszerűsítése határon belül és külhonban.

A pályázat kiemelt célja, hogy elősegítse a nemzeti értékek megőrzését a következő generációk számára, hogy mindennapjaik részévé váljanak, maradjanak.

A pályázat keretösszege: 930.000.000 Ft

A támogatás összege:

  1. célterület esetében: 1.000.000 – 4.000.000 Ft
  2. célterület esetében: 1.000.000 – 4.000.000 Ft
  3. célterület esetében: 250.000 – 500.000 Ft

Támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás

Támogatható tevékenységek:

  1. célterület: A Htv. szerinti nemzeti értékek (azaz települési, tájegységi, megyei, ágazati, külhoni települési, külhoni tájegységi, külhoni nemzetrész értéktárban szereplő nemzeti értékek, kiemelkedő nemzeti értékek és hungarikumok) bemutatása és népszerűsítése:
    • nyomtatott és elektronikus kiadványok, honlapok, filmek készítésével
      • A Htv. szerinti nemzeti értékeket vagy az értéktár bizottság értékgyüjtő tevékenységét bemutató
        • írott vagy elektronikus kiadványok megalkotása, szerkesztése, összeállítása, kiadása és terjesztése,
        • új honlap létrehozása, meglévő honlap szerkesztése és fenntartása,
        • fényképsorozat, film készítése és népszerűsítése.
    • bemutató terek kialakításával
      • A Htv. szerinti nemzeti értékeket vagy az értéktár bizottság értékgyüjtö tevékenységét bemutató terek kialakítása állandó vagy legalább a beszámoló benyújtásának határidejéig tartó időszaki kiállításként.
    • rendezvények megvalósításával
      • A Htv. szerinti nemzeti értékek bemutatását, népszerűsítését szolgáló rendezvények, programok szervezése és lebonyolítása.
  2. célterület: A magyar kultúra értékeinek megismertetése többkörös, megyei döntővel végződő, Kárpát-medencei szintű vetélkedőn keresztül.
    • Általános iskola felső tagozatos és középiskolák diákjainak többkörös vetélkedő szervezése az identitástudatuk megerősítése és a hagyományőrzés ápolása érdekében, a megyei értéktár bizottságot működtető megyei önkormányzatok, illetőleg a Külhoni Nemzetrész Értéktárat működtető szervezetek koordinálásával.
  3. célterület: Hagyomány a divatban — viselet másként; a Kárpát-medence hagyományos öltözet-kultúrájának, valamint népi kézműves értékeinek megőrzése, népszerűsítése, alkalmazásuk a mai öltözködéskultúrában
    • A Kárpit-medence hagyományos öltözet-kultúrájának, valamint népi kézműves értékeinek megőrzése, népszerűsítése, alkalmazásuk a mai öltözködéskultúrában, hogy azok ünnepeink és hétköznapjaink részévé váljanak. Öltözetek és kiegészítőik tervezése (férfi, női vagy gyermek) és elkészítése, amelyek alapját tradicionális formavilág, díszítmény, alapanyag vagy technika jellemzi.
    • Pályázni több darabból álló új kollekció — minimum 3 db alapanyagukban, stílusukban hasonló modellek — rajzos és szöveges tervdokumentációjával lehet.

További információk a Kiíró oldalán és a pályázatfigyelő portálon 

Pályázatok keresése:

komment
süti beállítások módosítása